Blog #21 Het dak gaat eraf ….

Blog #21 Het dak gaat eraf ….

Het Violette Licht zet de schuur in een mooie nieuwe energie ….

Die titel ‘Het dak gaat eraf’ schoot ineens door mij heen nu ze hier bezig zijn met de verbouwing. En dan kun je aan verschillende dingen denken maar het meeste aan feesten. Vroeger was het echt een gezegde, zeker als er volop gefeest werd en iedereen aan het dansen en swingen was. Dan ging ‘Het dak eraf’ omdat het zo ontzettend gezellig was. Op z’n Brabants zou ik zeggen : ‘Een kei gaaf feest!’ Hier houden we zeker van feesten en gezelligheid, zeker in de zomermaanden met alle Marche Gourmands, maar bij ons op Les Vincies gaat ook letterlijk het dak eraf. Van de schuur die nu onder handen wordt genomen. Alle dakpannen die nog goed zijn worden hergebruikt door Yohan voor een ander project. En wij krijgen nieuwe ‘oude pannen’. Alle pannenlatten zoals je ze op de foto hieronder ziet zijn inmiddels allemaal tot kleine houtjes gezaagd, opgestapeld bij de hout voorraad en klaar voor de komende winterperiode. Het is maar goed dat we alleen familie over de vloer hadden, want van uitslapen is geen sprake. Alhoewel zoonlief het gewoon voor elkaar kreeg om tot half 12 te slapen. Yohan, onze Artisan, heeft er dan al een halve werkdag opzitten.

Want hard gewerkt wordt er zeker. Altijd met een heerlijke muziek, fijne energie en humor, ook als er iets kapot gaat aan de ‘oude hijskraan’. Het is tenslotte Mercurius die retrograde staat, dus dan kunnen we dat verwachten. Maar door er op een positieve manier naar te kijken, dienen oplossingen zich als vanzelf aan. En als de hijskraan het dan weer doet, zijn we als een kind zo blij. Want deze hijskraan is een oudje maar onmisbaar bij het werk. Hier wordt echt alles mee vervoerd en getransporteerd. Van het dak af en er weer op. Van de oude dakpannen die eraf gaan, afval, oude pannenlatten, gereedschap, cement voor de nieuwe schoorsteen tot de planken van het nieuwe plafond. Bijzonder om te zien hoe Yohan alles in zijn eentje doet. Chapeau!! Op zijn tijd een bakkie koffie met iets lekkers, een ijsje, koel drinken is een welkome onderbreking. Om dan titels uit te wisselen van films, muziek, update over het weer als ‘de weerman’ er is, tot de laatste nieuwtjes. En alles in het Frans, want dit is de beste school die er is. We zijn nu 2 weken verder en inmiddels wordt begonnen met de opbouw van het dak. Wat wordt het dadelijk een prachtige ruimte. Zeker de zolder ruimte. En dat we nu al zover zijn. Ik heb de afgelopen jaren echt wel eens in die schuur gestaan en gedacht: ‘Hoe gaan we dit in godsnaam aanpakken?’ En als ik dan nu boven op die zolder sta en de hele constructie van de oude balken zie en hoe het gaat worden (zie foto hieronder), dan ben ik dankbaar dat Yohan op ons pad is gekomen. Precies op het goede en juiste moment. Want het is zo prachtig om te zien hoe alles gebouwd is en hoe ze dit zo’n honderd jaar geleden hebben gedaan. En ja, er zaten een paar ‘verrotte balken’ tussen, die inmiddels zijn vervangen. Al het hout is behandeld met ‘anti houtworm’ en heeft heerlijk kunnen luchten en drogen in de zon. Die al die tijd heerlijk blijft schijnen. Ook de bomen die voor de schuur staan zijn inmiddels mooi in bloei en laten hun kleuren stralen. De druif heb ik maar teruggesnoeid, die gaat dit jaar geen druiven meer geven. Volgend jaar mag ze weer volop bloeien tegen de gerenoveerde schuur en over een mooie opvang.

Doorkijkje over de zolder … met de nog oude vloerdelen, die ook nog vervangen worden ….

Op het moment dat ik dit zit te schrijven is Yohan bezig om de planken tegen de balken te timmeren. De oude hijskraan had nog een klein mankement, (die Mercurius toch 😉) maar is inmiddels weer verholpen en de planken kunnen via het rode bakje weer omhoog gebracht worden. De openingen voor de twee Velux dakramen zitten erin en zo zijn we weer een stap verder. Er moet nog vanalles meer gebeuren aan het dak voordat het helemaal klaar is. Denk aan isolatie, regenbestendige deklaag, nieuwe pannenlatten, afwerking in de stijl van de Perigordine en dan als laatste de dakpannen. Oja, en zeker belangrijk … nieuwe dakgoten … rondom de hele schuur en niet alleen aan de voorkant. Donderdag komen onze vrienden nog een paar dagen langs om te genieten van een paar heerlijke dagen. Maar dat ze ons ook zullen helpen met wat andere werkzaamheden is één ding dat vast staat. De laatste was met het beddengoed hangt nu lekker te drogen in de zon. Morgen de gastenkamer voor de laatste keer poetsen en klaarmaken voor onze vrienden. Als zij vertrekken zit het seizoen er hier voor ons op. Want dan gaat de binnenkant een opknapbeurt krijgen. Maar hoe die veranderd gaat worden bewaar ik voor een volgende keer. Voor nu ging ‘Het dak eraf’ … maar gelukkig gaat het dak er ook weer op.

De houten constructie met het nieuwe dakbeschot …

Dank je wel voor het lezen van dit blog. Voel je vrij om het door te sturen.

Hartegroet Ellen 💞

Reacties zijn gesloten.